fbpx

Κετογονική δίαιτα- Οδηγεί σε απώλεια βάρους; Μάθετε τα πάντα από την κλινική διατροφολόγο Ραφαέλλα Παναγιώτου.

Author

Categories

Share

Η Κετογονική δίαιτα αποτελεί ένα διατροφικό σχήμα το οποίο έχει γίνει πασίγνωστο το τελευταίο διάστημα. H αγαπημένη μας διατροφολόγος Ραφαέλλα Παναγιώτου μας δίνει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη δίαιτα αυτή και εξηγεί τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας όταν την εφαρμόσουμε.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΕΤΟΓΟΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ;

Aρχικά Κετογονική δίαιτα ονομάζουμε το διατροφικό σχήμα που αποτελείται κυρίως από λιπαρά (70-80% των συνολικών ενεργειακών αναγκών), πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες (5-10% των συνολικών ενεργειακών αναγκών) και μέτρια σε πρωτεΐνη (20-25% των συνολικών ενεργειακών αναγκών). Για παράδειγμα σε μια δίαιτα »2000kcal/ημέρα οι υδατάνθρακες ανέρχονται στα 20-50γρ/ημέρα. Οι πολύ χαμηλοί υδατάνθρακες, δημιουργούν  τις κετόνες και έπειτα την κέτωση. Η κέτωση είναι ο στόχος αυτού του διατροφικού πλάνου, συγκεκριμένα χρησιμοποιούν τα λιπαρά οξέα για την παραγωγή ενέργειας και όχι τους υδατάνθρακες. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως αρκετά μέρη του σώματος μας χρειάζονται τους υδατάνθρακες για την παραγωγή ενέργειας όπως για παράδειγμα ο εγκέφαλος.

ΠΟΤΕ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ;

Πρωτοεμφανίστηκε το 1920 με θετικά αποτελέσματα ως προς τα παιδιά με επιληψία. Συγκεκριμένα, ειδικοί την χρησιμοποίησαν σε περιπτώσεις όπου τα παιδία δεν ανταποκρίνονταν στα αντιεπιληπτικά φάρμακα και φάνηκε να βοήθα τουλάχιστον 1 στα 3 παιδιά.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΦΑΝΗΚΕ ΝΑ ΒΟΗΘΑ;

Όπως προαναφέρθηκε, φάνηκε να βοηθά στα επιληπτικά παιδιά αλλά υπάρχουν και διάφορες μελέτες οι οποίες δείχνουν πως ίσως να υπάρχει όφελος σε άτομα με προβλήματα ακμής, πολυκυστικές ωοθήκες, μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία σε συνδυασμό με διαβήτη, διαταραχές ύπνου, καρκίνο, νόσο Alzheimer, νόσο Parkinson αλλά και σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, λόγω της καλύτερης ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα και της γρήγορης μείωσης της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Ακόμη σε μερικές περιπτώσεις ατόμων φάνηκε να βελτιώνει την HDL χοληστερόλη.

YΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ;

Από την στιγμή που είναι ένα αρκετά εξαντλητικό πλάνο διατροφής και υπάρχουν στερήσεις τροφίμων, η αρχική του φάση που ονομάζεται Keto flu θα δημιουργήσει σίγουρα παρενέργειες. Θα κυριαρχούν συμπτώματα όπως της γρίπης δηλαδή έντονη κόπωση (λόγω εξάντλησης του γλυκογόνου), ναυτία, δυσκοιλιότητα, δυσκολία στην ανοχή της άσκησης, πονοκέφαλος κλπ. Επιπλέον, λόγω έλλειψης της ακετόνης πιθανόν να υπάρχει δυσοσμία του στόματος. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να έχουν διάρκεια από μερικές ημέρες αλλά μέχρι και εβδομάδες. Μακροπρόθεσμα φάνηκε πως μπορεί να προκαλέσει οστεοπενία, πέτρες στα νεφρά, ηπατική στεάτωση και υποπρωτεϊναιμία.

ΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ;

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από κανένα χωρίς την βοήθεια του ειδικού δηλαδή του προσωπικού ιατρού και του Διαιτολόγου. Είναι ένα πρωτόκολλο που δεν συστήνεται για όλους αλλά ειδικά όχι για  παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες, άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών, νεφρολιθίασης και δυσλιπιδαιμιών, ασθενείς με παγκρεατίτιδα ή ηπατική ανεπάρκεια.

ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ;

Είναι ένα πρωτόκολλο το οποίο έχει ημερομηνία λήξης και συστήνεται να ακολουθείται για μικρό χρονικό διάστημα για παράδειγμα μικρότερο από 6 μήνες καθώς λόγω των αποκλεισμών αρκετών τροφίμων όπως φρούτα, όσπρια και λαχανικά υπάρχει μείωση φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών, ηλεκτρολυτών. Άρα πιθανόν να πρέπει να γίνει χορήγηση συμπληρωμάτων και βιταμινών. Ακόμη η μετάβαση του ατόμου στην Κετογονική δίαιτα πρέπει να είναι σταδιακή και όχι απότομη. Σε αυτό το σημείο μην ξεχνάτε πως λόγω της αυστηρής αυτής διαδικασίας, σε κάποιο σημείο η κούραση γίνετε αρκετά έντονη με αποτέλεσμα να μην είναι ανεκτή για μεγάλη χρονική διάρκεια.

ΟΔΗΓΑ ΣΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ;

Όπως σε όλα τα διατροφικά πλάνα, στην αρχή θα υπάρχει απώλεια υγρών. Ο πιθανός λόγος που θα οδηγήσει και σε απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα είναι η μειωμένη όρεξη για φαγητό και το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Ωστόσο, το πιο βασικό που πρέπει να θυμάται κάποιος που θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα διατροφής, είναι το πως θα διατηρήσει την απώλεια βάρους που κατάφερε και μετά το τέλος του διατροφικού του πλάνου. Από την στιγμή που η Κετογονική δίαιτα, αποκλείει αρκετά τρόφιμα πιθανόν το άτομο μετά το τέλος της να επιστρέψει στις παλιές του συνήθειες και να επανέλθει στο αρχικό του βάρος.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ;

Συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στο είδος των λιπαρών. Λόγω του αυξημένου ποσοστού λίπος που ακολουθείται για την συγκεκριμένη δίαιτα, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην μη επιλογή κορεσμένων και trans λιπαρών όπως λουκάνικα, αλλαντικά και κόκκινο κρέας. Πρέπει να κυριαρχούν τα καλά λιπαρά πχ. ελαιόλαδο, αβοκάντο, σπόροι, ξηροί καρποί, σολομός, ελιές για να αποφευχθεί η αύξηση τριγλυκεριδίων και LDL χοληστερόλης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει μειωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος και αλλαντικών.

ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ…

Δεν πρέπει να αποκλείουμε συγκεκριμένα διατροφικά σχήματα, ειδικά σε περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται ως θεραπευτικά πρωτόκολλα. Να θυμάστε όμως πως η Κετογονική Δίαιτα δεν είναι για όλους και δεν μπορεί να εφαρμόζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα ειδικά χωρίς την βοήθεια του ειδικού. Για να εφαρμοστεί πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος θεραπείας ή για απώλεια βάρους για μικρό χρονικό διάστημα. Να δίνεται έμφαση στο ότι πρέπει να ακολουθήσετε ένα διατροφικό πλάνο που θα σας εκπαιδεύσει σε διατροφικές συνήθειες ως προς όφελος της υγείας σας. Μην ξεχνάτε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την Μεσογειακή διατροφή για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και μακροζωία.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ραφαέλλα Παναγιώτου

Κλινική  Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

tel: 97 72 28 69

email: [email protected]

Social media Instagram and Facebook: nutritionsecretscy / https://www.facebook.com/nutritionsecretscy/

- Advertisment -

Latest

Survivor: Η αδερφή του Σπύρου Μαρτίκα μίλησε για τη συνάντησή της με τη Βρυσηίδα Ανδριώτου

Η Θεοδώρα Μαρτίκα βρέθηκε στην εκπομπή “Open Weekend” και μίλησε στη δημοσιογράφο Πένυ Καβέτσου για την συνάντησή της με τη Βρυσηίδα Ανδριώτου...

Νάντια Κοντογεώργη: Απαντά στις φήμες επιστροφής της σειράς “Κάτω Παρτάλι”

Η Νάντια Κοντογεώργη βρέθηκε καλεσμένη στο  "After Dark" και μίλησε στο Θέμη Γεωργαντά για όλα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην τηλεοπτική της παρουσία...

Μαίρη Συνατσάκη: Πήρε θέση για την απαγόρευση των εκτρώσεων στις ΗΠΑ

Έντονη είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την απαγόρευση των...

Χριστίνα Παππά: Αποκάλυψε για ποιο λόγο δεν μιλούσε με το Γρηγόρη Αρναούτογλου!

Η Χριστίνα Παππά έδωσε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ! και τη δημοσιογράφο Μαρία Ρουμελιώτου. Η γνωστή ηθοποιός και επιχειρηματίας μίλησε για...

Παντελής Παντελίδης: Νέα δίκη για το θάνατό του – Τι ανέφερε η Μίνα Αρναούτη;

Πριν από μερικές μέρες η Μίνα Αρναούτη αποκάλυψε μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ότι μέσα στις επόμενες μέρες πρόκειται...

Author

- Advertisment -

FOLLOW US ON FACEBOOK!