fbpx

7 Μύθοι γύρω από το βιγκανισμό | Ελένη Ροδοσθένους-Κλινικός Διαιτολόγος.

Author

Categories

Share

Ο βιγκανισμός είναι τρόπος ζωής και εξαπλώνεται συναντάται και σε πεδία πέρα του τρόπου διατροφής. Κάποιος που έχει επιλέξει τον βιγκανισμό ως τρόπο ζωής απέχει από ζωικά προϊόντα (κρέας, ψάρι, δέρμα, γούνα), από τα παράγωγά τους (γάλα, τυρί, αυγά, μέλι κ.α) και από προϊόντα που έχουν περάσει από τεστ που υποβλήθηκαν σε ζώα (καλλυντικά, καθαριστικά προϊόντα κ.α).

Εάν θέλαμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα για την διατροφή ενός βίγκαν θα την ονομάζαμε «plant – based» διατροφή.

Πάμε όμως να μιλήσουμε για μερικούς από τους μύθους γύρω από την plant – based διατροφή.

ΜΥΘΟΣ 1 – Είναι πολύ ακριβή

Όντως, τα προ-συσκευασμένα τρόφιμα μπορεί μερικές φορές να είναι ακριβά, βίγκαν ή όχι. Εάν όμως σκεφτούμε πως ένας βίγκαν δεν τρώει κρέας – ένα από τα πιο ακριβά είδη παντοπωλείου – μπορεί να παρατηρήσει ακόμη και μείωση των εξόδων του. Επίσης, τα βασικά συστατικά μιας plant – based διατροφής όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, μακαρόνια, κινόα, ρύζι, όσπρια, λαχανικά και φρούτα είναι σχεδόν πάντα προσιτά.

ΜΥΘΟΣ 2 – Ένας βίγκαν δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε πρωτεΐνη

Με την παρακάτω πράξη μπορεί κανείς να βρει τις ημερήσιες ανάγκες του σε πρωτεΐνη συμπεριλαμβανομένης και της άσκησης 2-3 φορές τη βδομάδα.

0.8 γρ. πρωτεΐνης * Χ κιλά συνολικού βάρους  = Χ γρ. πρωτεΐνης  

Παράδειγμα: 0.8 γρ * 60 κιλά = 48 γρ. πρωτεΐνης ημερησίως

Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε μερικές από τις φυτικές τροφές και την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη.

100γρ σεϊτάν = 20 – 60 γρ. πρωτεΐνη

100 γρ τόφου = 20 γρ.

100gr tempeh = 17 γρ.

1 φλιτζάνι φακές = 16 γρ.

1 φλιτζάνι μαύρα φασόλια = 15 γρ.

1 φλιτζάνι μαυρομάτικα = 13 γρ.

1 φλιτζάνι κόκκινα φασόλια = 15 γρ.

1 φλιτζάνι ρεβίθια = 14 γρ.

1 κούπα edamame = 15γρ.

1 φλιτζάνι μακαρόνια (άσπρα / ολικής αλέσεως)= 8 / 7 γρ.

1 φλιτζάνι μακαρόνια πρωτεΐνης = 21 γρ.

1 φλιτζάνι άγριο ρύζι = 7γρ.

2 κουταλιές της σούπας κολοκυθόσπορο = 9 γρ.

1 φλιτζάνι κινόα = 8 γρ.

1 φλιτζάνι κους κους = 6γρ.

1 φλιτζάνι φαγόπυρο = 6γρ.

2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο (μη επεξεργασμένο) = 8 γρ.

1 φλιτζάνι βρώμη = 8 γρ.

2 κουταλιές της σούπας διατροφική μαγιά (nutritional yeast)= 8 γρ.

1 φλιτζάνι μπρόκολο = 3 γρ.

1 φλιτζάνι σπανάκι = 5γρ.

1 φλιτζάνι σπαράγγια = 4γρ.

1 φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών = 4 γρ.

1 φλιτζάνι μανιτάρια = 4γρ.

1 φλιτζάνι γάλα σόγιας = 7γρ.

1 φλιτζάνι γάλα μπιζελιού = 8γρ.

1 φλιτζάνι γάλα βρώμης / αμυγδάλου = 3 γρ.

Επομένως, εάν καταναλώσεις ένα πρόγευμα βρώμης (5γρ) με γάλα σόγιας (7γρ) φρούτο επιλογής και φυστικοβούτυρο (8γρ), έχεις καλύψει μέχρι στιγμής 20γρ πρωτεΐνης.

Στο μεσημεριανό, εάν επιλέξεις μακαρόνια (8γρ) με σπανάκι (5γρ), ντοματοχυμό και διατροφική μαγιά (8γρ), έχεις φτάσει στο 41γρ πρωτεΐνης.

Μας απομένουν άλλα 7 γρ. που μπορούν να καλυφθούν με ευκολία ή και να ξεπεραστούν.

Άρα, δεν υπάρχει ανησυχία ως προς την επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης.

ΜΥΘΟΣ 3 – Είναι πολύ περιοριστική

Εάν κάποιος εστιάσει στα τρόφιμα που θα μπορούσε να καταναλώσει παρά σε αυτά που δεν μπορεί, θα εκπλαγεί με την ποικιλία τροφών που καλύπτει η plant – based διατροφή, από τους διάφορους συνδυασμούς, τις απεριόριστες συνταγές και τις καινούριες γεύσεις που προσφέρει. Παρακάτω θα δείτε παραδείγματα γευμάτων που αγαπώ (insert pictures + titles). O κόσμος έχει περιοριστεί σε συγκεκριμένα πιάτα της κουλτούρας του που πολλές φορές τον κάνουν επιφυλακτικό στο να γνωρίσει καινούριες γεύσεις και συνδυασμούς. Τέλος, υπάρχουν πλέον εναλλακτικές συνταγές των παραδοσιακών φαγητών που έχουμε αγαπήσει, που δύσκολα κανείς αντιλαμβάνεται τη διαφορά.

ΜΥΘΟΣ 4 – Το να είναι κάποιος βίγκαν και ειδικά στη Κύπρο είναι πολύ δύσκολο

Αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί τα τελευταία χρόνια εφόσον υπάρχουν απεριόριστες επιλογές τόσο στις υπεραγορές όσο και στα εστιατόρια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός βίγκαν. Ακόμα και σε χώρους εστίασης όπου δεν υπάρχουν βίγκαν επιλογές, οι μάγειρες αναγνωρίζουν και εκσυγχρονίζονται  και μπορούν να εξυπηρετήσουν και αυτή τη μερίδα ανθρώπων.

Επίσης, υπάρχουν εφαρμογές όπου μπορείς να αναζητήσεις τα βίγκαν εστιατόρια πληκτρολογώντας  την περιοχή που βρίσκεσαι καθώς υπάρχουν και εφαρμογές που ενημερώνουν για βίγκαν και cruelty – free προϊόντα όπως καλλυντικά, καθαριστικά κ.α.

ΜΥΘΟΣ 5 – Η plant – based διατροφή είναι ιδανική για να χάσει κανείς βάρος

Μια ισορροπημένη plant – based διατροφή ειδικά σχεδιασμένη για το εκάστοτε άτομο που επιθυμεί απώλεια βάρους, όπως και άλλες διατροφές σαφώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους το. Ίσως να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα ευκολότερα καθώς θα αυξάνεται η κατανάλωση θρεπτικών χαμηλοθερμιδικών τροφών που έχουν κύρια θέση σε αυτή τη διατροφή (λαχανικά, προϊόντα φυτικών ινών κ.α). Εάν όμως η διατροφή αυτή είναι βασισμένη κυρίως σε προπαρασκευασμένα τρόφιμα, συχνές και μεγάλες ποσότητες ζυμαρικών, ψωμιών και ξηρών καρπών αυτό ίσως επιφέρει το αντίθετο. Αυτό κυρίως συμβαίνει όταν το άτομο που θα μεταβεί στην plant – based διατροφή καταναλώνει μόνο τρόφιμα που κατανάλωνε στην μέχρι τώρα διατροφή του συνδυαστικά του κρέατος εφόσον αυτά του είναι γνώριμα.

Για να συνοψίσουμε, υπάρχουν πολλές μορφές plant – based διατροφής. Η γενικευμένη άποψη πως η διατροφή αυτή συνεπάγεται με απώλεια βάρους είναι λανθασμένη και καλό θα ήταν να αποφεύγεται η συσχέτιση της.

Vegetarian and vegan diet: five things for over-65s to consider when  switching to a plant-based diet

ΜΥΘΟΣ 6 – Δεν λαμβάνεται επαρκής ποσότητα ασβεστίου

Αυτός ο μύθος δημιουργήθηκε με την λανθασμένη πεποίθηση πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου. Το ασβέστιο είναι άμεσα διαθέσιμο σε ποικιλία φυτικών τροφών όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αμύγδαλα, τα παστά σύκα, το σησάμι, tofu και προϊόντα εμπλουτισμένα με ασβέστιο. Στην πραγματικότητα, οι φυτικές πηγές ασβεστίου είναι πιο απορροφήσιμες από τον οργανισμό

ΜΥΘΟΣ 7 – Δεν ενδείκνυται για εγκύους

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), έχει ορίσει την plant – based διατροφή κατάλληλη για όλα τα στάδια ζωής. Από την γέννηση, κατά την εγκυμοσύνη και κατά τον θηλασμό. Όπως κάθε έγκυος γυναίκα ανεξαρτήτου διατροφικών επιλογών, έτσι και μια βίγκαν γυναίκα χρειάζεται να έχει μια καλά ισορροπημένη διατροφή ώστε να εξασφαλίζει την απαραίτητη πρόσληψη μακρο και μικροθρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Αυτή η διαδικασία ιδανικά καθοδηγείται από έναν επαγγελματία υγείας. 

Επικοινωνία: +357 99117252

email: [email protected]

https://www.instagram.com/elrodosthenous_dietitian/?hl=el

https://www.facebook.com/NUTRITARIANISM

- Advertisment -

Latest

Ιωάννα Τούνη & Δημήτρης Αλεξάνδρου: Ποιο είναι το φύλο του μωρού τους

Η Ιωάννα Τούνη είχε τα γενέθλιά της και στο πάρτι της έμαθε το φύλο του μωρού που περιμένει. Η καλή της παρέα...

Σμαράγδα Καρύδη: Έχει γενέθλια και γιορτάζει με μαγιό στην παραλία

Η Σμαράγδα Καρύδη είχε τα γενέθλιά της και πέρασε αυτή την ιδιαίτερη μέρα στη θάλασσα μακριά από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις. Η...

Στάθης Σχίζας & Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: Αποκάλυψαν τα μυστικά της σχέσης τους

Ο Στάθης Σχίζας και η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου αποτελούν ένα από τα πιο ερωτευμένα ζευγάρια της ελληνικής showbiz. Μάλιστα οι δυο τους προσπαθούν...

Ελεονώρα Μελέτη: Απαντά στα σχόλια για το σώμα της

Η Ελεονώρα Μελέτη είναι μία γυναίκα που δεν φοβάται να δείξει την πραγματική και φυσική της ομορφιά. Η ίδια αποφεύγει τα φίλτρα...

H αποκάλυψη της Ιωάννας Τούνη για το φύλο του μωρού

Η Ιωάννα Τούνη διανύει τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης της και εκμυστηρεύτηκε στους διαδικτυακούς της φίλους ένα μυστικό για το φύλο του...

Author

- Advertisment -

FOLLOW US ON FACEBOOK!